• side-navigation-widget

Miriam Sentler

Janus Walk: A Lament for Lost Rites (2019)

Via Appia Park

Janus Walk: A Lament for Lost Rites (2019)

Het werk richt zich op de immateriële en performatieve rituelen van de Via Appia Antica en de manier waarop deze bedreigd worden door het drukke verkeer in het hedendaagse Rome. De Via Appia Antica staat bekend als een rustgevende en monumentale erfgoed-route, gekarakteriseerd door zijn authentieke bestrating en antieke graftombes. Tijdens gesprekken met inwoners van Rome werd echter al snel duidelijk dat dit maar één kant van de weg is: voor veel inwoners van de stad is de weg onderdeel van hun drukke pendelroute naar werk, een betekenis die in schril contrast staat met de eigenschappen waar de Via Appia Antica bekend om staat. Door de kerk Domine Quo Vadis (Jezus, waar ga je naartoe?) te bezoeken wordt men geconfronteerd met de spirituele wandelervaring die de culturele kern van deze weg vormt. Wie over deze weg wandelt, loopt immers in de voetstappen van Jezus en vele apostelen, koningen, schrijvers en dichters, die deze route liepen om in stilte te reflecteren over hun werk en leven.

Terwijl ik de Romeinse goden onderzocht wekte één god mijn interesse in relatie tot de huidige context: Janus, de god van doorgangen, reizen en transitie. Doordat de god meerdere hoofden heeft, kijkt hij tegelijktijdig naar links en rechts, waarbij hij waakt over het verleden en de toekomst, het leven en de dood. Het mentale beeld van Janus’ heen en weer zwiepend hoofd laat denken aan de beweging die men intuïtief maakt bij het oversteken van een drukke straat; kijkend naar het leven dat voorbij ruist, terwijl men tegelijk geconfronteerd wordt met zijn eigen sterfelijkheid. Wie naar Janus zoekt in het moderne Rome kan hem dichtbij het oorspronkelijke beginpunt van de Via Appia Antica vinden, namelijk ingeklemd in het midden van de Ponte Fabricius brug.

Op de 11.11.2019 werd de onofficiële feestdag van de vier-hoofdige Janus georganiseerd, waarbij zijn hedendaagse betekenis voor de drukke stad gevierd werd. Begeleid door een groepje performers en spontane voorbijgangers werd de god van zijn oorspronkelijke standplek op de Ponte Fabricius brug naar het drukke kruispunt voor Domine Quo Vadis gedragen. Voor deze reis werd de originele, stenen sculptuur nagemaakt middels 3D-print technologie, waarbij de god, door de lichte materie waaruit hij nu bestond, weer zijn performatieve rol als reisgod in kon nemen. De hedendaagse pelgrim die de reis met hem maakte werd geconfronteerd met alle problemen en onmogelijkheden van het bewandelen van de antieke weg in het midden van de drukke, hedendaagse stad. Tijdens de reis bewaakte Janus de reizigers tijdens het oversteken van straten en het wandelen langs de drukke wegen. Om alle kanten van het verkeer tegelijktijdig in de gaten te kunnen houden groeide er een extra hoofd aan.

De processie werd uitgevoerd in de stijl van traditionele Italiaanse rituelen, waarbij de sculptuur van een heilige door een onherbergzaam gebied wordt gedragen door dorpelingen. Door het bereizen van de weg samen met deze god werd zowel de materiële als de immateriële cultuur van deze weg belicht. De wandeling maakte een zeldzaam gebaar van rust, spiritualiteit en performativiteit in een snel-bewegende en gehaaste metropool en activeerde zo de eerste paar kilometer van de beroemde weg opnieuw. 

Miriam Sentler werkte samen met curator Caterina Antonaci, die haar hielp om de wandeling te organiseren en de verschillende gebruiken van de weg te onderzoeken. Dank aan Parco Regionale dell’ Appia Antica, Krien Clevis, CLUE+, LIAG Architecten, Henk Bijsterbosch en Montei di Matteo.
Miriam Sentler (1994 DE/NL) is een beeldend kunstenaar, voornamelijk werkend met installatie, video en kunstenaarspublicaties. Door het gebruik van verschillende mediums bouwt zij narratieve installaties die persoonlijke ervaringen met collectieve herinnering verbinden. Binnen haar praktijk is ze gefascineerd door de invloed van reizende industriële en natuurlijke objecten binnen landschappen en de nieuwe contexten die door symbolisme, migratie en kolonialisme ontstaan.

Meer info zie: miriamsentler.com