• side-navigation-widget

Voor Exploded View doe ik samen met planoloog Victor van Maldegem onderzoek naar de verschillende manieren waarop het Parco Regionale dell’Appia Antica kan worden waargenomen. Zoals zoveel plaatsen bestaat dit park naast zijn fysieke vorm voornamelijk uit herinneringen die men eraan heeft. Dit zogenaamde herinneringsbeeld is veel selectiever dan de fysieke werkelijkheid. Het richt zich namelijk alleen op de delen die men de moeite waard vindt om te onthouden. Om dit herinneringsbeeld in kaart te brengen interviewde wij 4 mensen die elk een unieke relatie hebben tot het Appia Park; Een onderzoeker, een gids, een bewoner en een pelgrim. Wij vroegen hen een kaart van het gebied te tekenen op basis van hun herinnering. Aan de hand van deze kaarten bouw ik vier unieke miniatuurlandschappen; één landschap voor iedere respondent. Deze landschappen nemen elk een kwart van een ronde tafel in beslag, en samen vormen zij een gedeeld landschap waarin ieder zijn eigen plek heeft. Het is vervolgens aan de toeschouwer om te zien of hier een gemeenschappelijk beeld van te maken is.

Bij de interviews lieten wij ons inspireren door Kevin Lynch en andere onderzoekers die na hem kwamen. Kevin Lynch is een van de meest invloedrijke planologen uit de twintigste eeuw. Lynch, geboren in Chicago, was zowel stedenbouwkundige als sociaal wetenschapper. Veel van zijn onderzoek richtte zich op de perceptuele vorm van het stedelijk landschap, hiermee was hij een fervent gebruiker van mental mapping. Deze vorm van onderzoek komt ook naar voren in zijn belangrijkste werk ‘The Image of the City’ (1960). Een mental map geeft aan hoe een persoon de omgeving bekijkt en interpreteert op basis van eerdere ervaringen en standpunten. Het is geen geografische kaart, maar een representatie van het cognitieve beeld dat een individu gevormd heeft.

Bij het bouwen van de landschappen laat ik mij graag inspireren en begeleiden door hobbyisten uit de werelden van de modelspoorbanen en bordspellen als Warhammer. Ik heb in de afgelopen maanden op modelbouwbeurzen en in spellenzaken contact gelegd met een aantal van deze hobbyisten. Zij lieten mij zien hoe je de prachtigste miniatuur bomen kunt maken, en hoe je met minimale middelen de meest realistische oude wegen kunt nabootsen. Onder hun begeleiding zal ik de 4 landschappen bouwen en zorgen dat deze de perceptie van de respondenten zo accuraat mogelijk weergeven.

Ook maak ik 4 films over het dagelijks leven van de respondenten. Deze geven een inleiding en een context bij de landschappen.

Maarten Davidse werkt samen met Victor van Maldegem (planoloog en MA Cultural Heritage Studies VU) en Dennis Muñoz Espadiña (kunstenaar).
Maarten Davidse (1987) studeerde in 2008 af als Grafisch Vormgever aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. In 2014 behaalde hij zijn Bachelor of Fine Art aan de Academy of Fine Arts & Design in Maastricht en in 2016 zijn Master of Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Momenteel woont en werkt hij in Amsterdam. Zijn kunstwerken, interventies en installaties waren eerder te zien bij onder andere het Bonnefantenmuseum (Maastricht), het Ludwig Forum (Aken), Schunck* (Heerlen) en Nieuw Dakota (Amsterdam).

In zijn sociale of interactieve werk richt hij zich op het bewustzijn – het bewustzijn laat ons de wereld ervaren en waarnemen. Zonder bewustzijn is er geen wereld, is er geen zelf, is er helemaal niets. In zijn werk toont Davidse hoe bewust of juist onbewust wij door het leven gaan. Daarbij focust hij zich op de manier waarop wij de wereld om ons heen schapen en waarnemen. Hij documenteert en houd spiegels voor maar becommentarieert nooit.