• side-navigation-widget

Krien Clevis

In de voetsporen van Piranesi

Via Appia Park

In de voetsporen van Piranesi

In de voetsporen van Piranesi is een langlopend foto-researchproject van kunstenaar/onderzoeker dr. Krien Clevis, gestart als onderdeel van het multidisciplinaire project Mapping the Via Appia. Clevis’ onderzoek richt zich op deze herinneringsstraat, die door de eeuwen heen constant aan verandering onderhevig is geweest. Zij onderzoekt de verschillende perspectieven tussen bescherming en ontsluiting, en volgde daarbij de voetsporen van talloze historische beeldmakers.
“Ik ontwikkelde een interesse in hoe deze historische beeldmakers een specifieke invalshoek, perspectief of standpunt selecteerden voor hun weergave van de grafmonumenten langs de weg. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als je de coördinaten van hun positie probeert te achterhalen en vervolgens vanaf exact dezelfde plek een foto maakt. Welke veranderingen neem je dan waar? Wat is de positie van het gefotografeerde monument nu ten opzichte van de omgeving in vergelijking tot die van weleer? Waarom heeft men destijds dit standpunt ingenomen en wat is er veranderd aan het monument ten opzichte van zijn omgeving? Deze vragen vormden uitgangspunt voor mijn onderzoek door middel van specifieke verkenningen op Mijl V en VI van de Via Appia Antica te Rome. Op deze twee mijl heb ik de laatste vijf jaar de exacte standpunten proberen vast te stellen van historische architecten, tekenaars, archeologen en fotografen.”
Met haar camera stroopte ze jarenlang de Via Appia af, en legde op de twee mijl alle standpunten, ingenomen door historische beeldmakers (tussen 1750 en eind 20e eeuw), zowel digitaal als analoog vast. Clevis bemerkte dat door juist in de voetsporen te staan van de historische beeldmakers en te onderzoeken wat zij zagen, de veranderingen in de tijd zichtbaar worden. Plaatsen veranderen door de tijd van betekenis, bijvoorbeeld als gevolg van stadsontwikkeling en veranderingen in stedelijke en/of landschappelijke infrastructuur. Doel van het artistiek onderzoek is om deze veranderende plaatsen in beeld te brengen, en daarmee een betekenislaag toe te voegen.
Haar onderzoek laat zien dat de Via Appia Antica meer is dan een historisch gelaagd landschap; het brengt in kaart hoe veranderende perspectieven op, en sociaal gebruik van locaties in het landschap bijdragen aan nieuwe lagen van betekenisvorming.

Clevis’ project resulteert in een tentoonstelling in het museum Allard Pierson. Een tijdreis van 2000 jaar over 2 Mijl Via Appia Antica wordt artistiek vertaald naar de 20 meter museumgang: hier worden diverse projecties van en perspectieven op verschillende grafmonumenten op de Via Appia Antica gepresenteerd. In samenwerking met 3D-ontwerper Joost Tangelder ir. (Moobels) worden Clevis’ oorspronkelijke 2D-filmprojecties in een 3D-omgaving worden geïmplementeerd. De opening van de tentoonstelling Rond de Eeuwige Snelweg | Around the Eternal Highway. Revisiting the Via Appia Antica in Rome staat gepland op 20 februari 2020. Een extra publieksprogramma dat wordt ontwikkeld, zal aansluiten bij de tentoonstelling en manifestatie Exploded View in resp. Arti et Amicitiae en APLive van het Allard Pierson.

Het onderzoek van Krien Clevis is afgelopen juni gepubliceerd in Roma Aeterna.

In opdracht van het KNIR heeft Clevis een weblog ontwikkeld van het gehele onderzoeksproces, zie: In de voetsporen van Piranesi/ In the Footsteps of Piranesi
Krien Clevis is beeldend kunstenaar/curator/onderzoeker (PhD). Zij is docent aan de Maastricht Academy Fine Arts and Design (MaFAD), waar zij Artistic Research doceert aan de Fine Arts afdeling (BA en MA). In het kader van haar Postdoc aan het Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten (AOK) van de Faculty of the Arts Maastricht heeft Clevis het concept ‘OVERGANGSZONE’ ontwikkeld, wat in het verlengde ligt van haar promotieonderzoek. In haar proefschrift LOCVS (2013) deed zij onderzoek naar de notie en kwaliteit van ‘plaats’ en confronteerde en besmette dit artistiek onderzoek met onder andere archeologische debatten over plaats. Haar onderzoek combineert historische/archeologische, artistieke en persoonlijke exploraties van locaties met als doel om aan de aldus opgediepte gelaagde betekenis van plaatsen, een nieuwe, artistieke betekenis toe te voegen. Onlangs werkt zij aan een nieuw onderzoeksproject ‘Exploded View’, dat zij ontwikkelde in samenwerking met het Interfacultaire Research Instituut CLUE+/VU, waar zij als als geaffilieerd onderzoeker aan verbonden is.