• side-navigation-widget

Curdin Tones
en Frank Müller

Verwarde momenten van intieme openbaarheid: Uit mezelf/fuori di testa

Amstelpark 
& Via Appia Park

Verwarde momenten van intieme openbaarheid: Uit mezelf/ fuori di testa

Publieke parken beloven publiek leven door het rondhangen met of zonder doel, het observeren van andere park gebruikers of in gesprek te raken met vreemden. In ons onderzoek vinden we openbaarheid door intieme ontmoetingen.

Intimiteit is altijd een sociale conditie, de sociale conditie van het verlaten van “thuis”, de bevoorrechte plek van intimiteit. Het huis, of thuis, is de comfort zone waarin we de wereld ervaren als gedomesticeerd, geroutineerd, het is een bekende plek. Als we thuis of de comfort zone achterlaten voor een ontmoeting met de Ander, dan is dat een moment van publiekelijkheid of openbaarheid. Zo’n moment noemen we een intieme ontmoeting. We gaan ervan uit dat openbaarheid ontstaat door zulke intieme ontmoetingen. Voor Exploded View, zullen we openbaarheid verder onderzoeken als een productief proces door het creëren van tastbare herinneringen en betekenissen van de parken. We willen momenten creëren van gedeelde intimiteit, en de grenzen tussen mensen, dingen, planten en dieren onderzoeken.

Om dit te doen, ontwikkelen we een onderzoeksinstrument dat deze ontmoetingen stimuleert. Gedurende Exploded View ontwikkelen we een mobiele onderzoekspraktijk die processen van desoriëntatie zal triggeren. Ons onderzoeksinstrument is geïnspireerd op wat we kennen als de klassieke kaart – een tweedimensionale plattegrond gemaakt van dubbelzijdig karton/dik papier op A1 formaat, vouwbaar en in kleur. Hoewel onze ‘kaart’ niet claimt om een plek op een universele manier te representeren, deelt het sommige van de belangrijkste kenmerken van de klassieke plattegrond: het dient namelijk als een analytisch instrument. Men kan een plattegrond bekijken om een locatie te zoeken, de plattegrond kan jouw locatie vertellen, en in welke richting je zou moeten bewegen om je doel te bereiken. Een plattegrond is dus een instrument om ruimte te ervaren, te meten en te begrijpen, omdat het ruimte representeert en de oriëntatie van zijn gebruikers helpt.

Ons instrument is dynamisch en ondermijnt deze functies van een klassieke plattegrond; onze kaart zorgt er juist voor dat we kunnen de-oriënteren. De kaart wordt een responsief medium waar onderzoeksdeelnemers interacties mee hebben, waardoor het zowel een product als productief element wordt. De kaart lokt auditieve, haptische, visuele, olfactorische ervaringen uit. In dit onderzoek passen we de kaart aan, aan de individuele of collectieve manieren waarop we ruimte ervaren. Toch is de kaart ook een topologie op zichzelf: een plek die verandert en getransformeerd wordt door onze aanwezigheid en interactie.

Gedurende de onderzoeksperiode van Exploded View, zullen we de kaart testen en ontwikkelen samen met enkele andere onderzoeksdeelnemers. Samen verkennen we hoe de kaart gebruikt kan worden om de grenzen van jezelf en de ander te overschrijden in de intieme ontmoetingen tussen mensen, dingen, planten en dieren.
Frank Müller is een politieke wetenschapper en onderzoeker, en docent aan de Centre for Urban Studies van de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek focust voornamelijk op stedelijke veiligheidspolitiek en huisvesting in Latijns Amerika. Hij heeft landconflicten, "pacificatie" en onvrijwillige hervestigingen bestudeerd in Mexico City, Rio de Janeiro, en Medellín.

Curdin Tones is werkzaam als beeldend kunstenaar sinds zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam in 2003. Zijn praktijk focust op contextuele werken in relatie tot de gemeenschappen waarin hij woont. Momenteel woont hij zowel in Amsterdam, Nederland als in Tschlin, Zwitserland. Op dit moment is hij een kunstenaarsinitiatief in een klein alpine dorp aan het opzetten dat gericht is op het ontwikkelen van collectieve projecten rondom lokale actuele onderwerpen.